zaterdag 8 juni 2013

Kaart Letland en Riga - Vakantie Noord-Europa

Kaart Letland, steden, wegen, meren, rivieren: VN
Letland heet officieel de Republiek Letland. Het is een land in Noord-Europa aan de Baltische Zee met 2.231.503 inwoners (2009). De hoofdstad is Riga en de officiële taal Lets.

Letland grenst in het noorden aan Estland in het noorden, in het oosten aan Rusland en Wit-Rusland (Belarus) en in het zuiden aan Litouwen.

In het westen ligt het land aan de Baltische Zee (Oostzee) en de Golf van Riga, die vanuit het noordwesten diep het land binnendringt.

Het parlement van Letland, de Saeima, bestaat uit één Kamer met 100 zetels. De afgevaardigden worden elke vier jaar gekozen. De president wordt ook elke vier jaar door het parlement gekozen.

Sinds 1 mei 2004 maakt Letland deel uit van de Europese Unie.

Landschap
Het landschap van Letland wordt sterk bepaald door de vele duinen. De laagvlakten worden omringd door de morenen van de Koerlandse Heuvels in het westen, de Baltische Rug in het zuidoosten en de heuvels van Widzeme in het noordoosten.

De afwatering vindt voornamelijk plaats via de grootste rivier, de Westelijke Dvina. Door het reliëf, dat de afvloeiing belemmert, en de tamelijk hoge neerslag zijn hier en daar moerassen en meren ontstaan.

Klimaat en vakantie
Het klimaat van Letland gaat van west naar oost over van een maritiem naar een continentaal klimaat.

Populaire trekpleisters voor toeristen zijn onder meer de kust, de meren en de steden.

De binnenstad van Riga staat op de Werelderfgoedlijst van de VN-organisatie UNESCO.

Het oude slot van de Duitse Orde uit 14de–15de eeuw huisvest thans het Nationaal Historisch Museum en het letterkundig en kunsthistorisch Rainis Museum.

Steden Letland
Andere steden in Letland zijn naast de hoofdstad Riga: Daugavpils, Liepāja, Jelgava, Jūrmala, Ventspils, Rēzekne, Valmiera, Jēkabpils.

Kaart steden Letland: CIA

Kaart Letland districten
In juli 2009 is in Letland een bestuurlijke hervorming ingevoerd. De districten werden opgeheven en de andere bestuursvormen werden samengevoegd tot 110 gemeenten en 9 zogenoemde 'steden van de republiek'.

De 26 districten en 7 stadsgewesten in Letland waren: Aizkraukle, Alūksne, Balvi, Bauska, Cēsis, Daugavpils, Daugavpils (stad), Dobele, Gulbene, Jēkabpils, Jelgava, Jelgava (stad).

Jūrmala (stad), Krāslava, Kuldīga, Liepāja, Liepāja (stad), Limbaži, Ludza, Madona, Ogre, Preiļi, Rēzekne, Rēzekne (stad), Riga, Riga (stad), Saldus, Talsi, Tukums, Valka, Valmiera, Ventspils, Ventspils (stad).

Kaart Letland, steden, districten, rivieren: EU

Kaart Letland, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA

Kaart Letland
Letland grenst aan Estland, Rusland, Wit-Rusland en Litouwen. In het westen ligt het land aan de Oostzee. De hoofdstad van het Noord-Europese land is Riga.