vrijdag 11 januari 2013

Kaart Ierland en Dublin, Ierse Zee, Keltische Zee

Kaart Ierland, steden, wegen, spoorwegen, meren, rivieren, eilanden: CIA
Ierland is een land in Noord-Europa met 4.203.200 inwoners (2009). De hoofdstad is Dublin en de officiële talen zijn Iers en Engels.

Ierland grenst in het oosten aan Noord-Ierland, dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort.

Het land beslaat ongeveer 80 procent van het gelijknamige eiland Ierland.

Naast het eiland Ierland bestaat het land ook uit een aantal andere eilanden en eilandgroepen. Het grootste is Achill Island. Andere zijn de Aran-eilanden, de Blasket-eilanden, Clear-eiland, Inishbofin, de Skellig-eilanden, Valentia.

Ierland ligt in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Ierse Zee en in het zuiden en zuidoosten aan de Keltische Zee en het Sint-Georgekanaal.

Klimaat en valantie
Het klimaat in Ierland heeft een uitgesproken maritiem karakter. Het eiland staat sterk onder invloed van depressies die over de oceaan naar het Europese vasteland trekken

Vooral langs de westkust komen frequent grote windsnelheden voor. Het aantal dagen met neerslag ligt, evenals het gemiddeld aantal regenuren, hoog.

Toeristische trekpleisters in Ierland zijn onder meer de prachtige natuur, het landschap, meren, historische bezienswaardigheden en de steden.

Steden Ierland
Naast de hoofdstad Dublin zijn een aantal andere steden in Ierland: Cork, Shannon, Limerick, Waterford, Tullamore, Galway, Killarney, Wicklow, Arklow, New Ross, Castlebar, Sligo, Drogheda, Monaghan, Heuston.

Kaart Ierland: CIA

Kaart Ierland en Noord-Ierland, spoorwegen, havens, vliegvelden
De belangrijkste internationale vliegvelden in Ierland zijn die van Dublin, Galway, Shannon en Cork.

Kaart Ierland en Noord-Ierland, spoorwegen, havens, vliegvelden

Kaart Ierland 1808
De onderstaande kaart toont Ierland en Noord-Ierland in 1808. De kaart is afkomstig uit de General Gazetteer van R. Brookes uit 1808.

Kaart Ierland en Noord-Ierland: Brookes, 1808

Foto intercity Ierland

Intercity op station van Heuston in Ierland