dinsdag 4 juni 2013

Kaart Litouwen en Vilnious - Baltische Landen Vakantie Oostzeelanden

Kaart Litouwen: VN
Litouwen heet officieel de Republiek Litouwen. Het is een land in Noord-Europa aan de Baltische Zee met 3.555.179 inwoners (2009). De hoofdstad is Vilnius en de officiële taal Litouws.

Litouwen grenst in het noorden aan Letland, in het oosten en zuiden aan Wit-Rusland (Belarus), in het zuiden aan Polen en in het zuidwesten aan Kaliningrad, dat bij Rusland hoort.

In het westen ligt het land aan de Oostzee of Baltische Zee.

Litouwen is de zuidelijkste van de drie Baltische republieken. Het is een vrij vlak land met alleen in het oosten en het midden-westen een aantal heuvels boven de 200 meter.

De voornaamste landschapselementen zijn de eindmorenen en de tongbekkens, die bedekt zijn met grondmorenemateriaal, met daarin meertjes en veenmoerassen. De afwatering ervan geschiedt naar de Oostzee.

Politiek
Het parlement van Litouwen, de Seimas, bestaat uit één kamer met 141 leden. De Litouwse president wordt rechtstreeks verkozen voor een periode van vijf jaar.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Litouwen is gematigd continentaal. Het oostelijk deel van het land kent een continentaal klimaat.

In het westen heerst onder invloed van de Oostzee een gematigder klimaat. De gemiddelde januaritemperatuur is -5° C en de gemiddelde julitemperatuur is 17° C.

Toerisme
Eén van de belangrijkste toeristische attracties in Litouwen is het kasteel en plaatsje Trakai, ten westen van Vilnius.

De Koerse Haf is een bijzonder natuurgebied in het westen van het land. Verder zijn de vele meren, de Oostzeekust en het natuurpark Trakai een belangrijke trekpleister voor een vakantie in Litouwen.

De binnenstad van Vilnius, met tientallen historische kerken en gebouwen, staat op de Werelderfgoedlijst van de VN-organisatie UNESCO.

Steden Litouwen
Naast de hoofdstad Vilnius zijn een aantal belangrijke steden in Litouwen: Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys.

Kaart steden Litouwen: CIA

Kaart Litouwen districten
Litouwen is bestuurlijk ingedeeld in 10 districten. Deze hebben dezelfde naam als de districtshoofdstad. De districten zijn: Alytus, Kaunas, Klaipėda, Marijampolė, Panevėžys, Šiauliai,Tauragė, Telšiai, Utena en Vilnius.

Kaart Litouwen, districten, steden, rivieren: EU

Kaart provincies Litouwen

Kaart Litouwen, topografie, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA

Kaart Litouwen
Litouwen grenst aan Letland, Wit-Rusland (Belarus), Polen en de enclave Kaliningrad die tot Rusland behoort. In het westen ligt het Noord-Europese land aan de Baltische Zee.

Kaart Litouwen, provincies,steden, wegen, rivieren, relief, topografie: CIA