zaterdag 17 november 2012

Kaart Noord-Europa, Scandinavië, Baltische landen, Groot-Brittannië

De donkerblauwe landen horen bij de VN-regio Noord-Europa (Kaart: VN)
Noord-Europa is de naam voor het noordelijke deel van het continent Europa. Het gebied wordt wel op verschillende manieren ingedeeld.

De Verenigde Naties rekenen 10 landen en daarbij behorende gebieden tot de regio Noord Europa. Dit zijn Denemarken met Faeröer, Estland, Finland met Åland, Ierland, IJsland, Letland, Litouwen.

Verder Noorwegen met Svalbard en Jan Mayen, het Verenigd Koninkrijk met Man en de Kanaaleilanden Guernsey en Jersey, Zweden.

Noord-Europa zelf kan ook weer in verschillende regio’s worden onderverdeeld. Dit zijn de Britse Eilanden, de Baltische staten en Scandinavië en de Noordse landen.

Scandinavië
Scandinavië is de aanduiding voor gezamenlijk Noorwegen, Zweden en Denemarken. Onder de Noordse landen vallen Scandinavië plus Finland, IJsland en de Faeröer.

Geologisch bestaat Scandinavië uit twee gedeelten. Dit zijn het Baltisch schild en het Caledonisch gebergte. Deze twee delen samen worden ook wel Fennoskandia genoemd.

Tot het Baltisch schild behoort vrijwel geheel Finland, Oost- en Zuid-Zweden, het zuiden van Noorwegen en het noordwestelijk deel van de Russische Federatie.

Het Caledonisch gebergte ligt voor een groot deel in Noorwegen, in het westelijk deel van Zweden en in het noorden van Finland.

Britse Eilanden
De Britse Eilanden, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, worden door de Verenigde Naties tot Noord-Europa gerekend. In andere indelingen vallen ze ook vaak onder West-Europa.

Kaart Europa Baltische regio, Oostzee
De Baltische staten zijn Estland, Letland en Litouwen. In andere indelingen van Europa kunnen deze drie landen tot Oost-Europa worden gerekend.

Andere landen in de regio van de Baltische Zee (Oostzee) zijn Zweden, Noorwegen, Finland, Rusland, Polen, Duitsland en Denemarken. Ook het Russische gebied Kaliningrad ligt aan de Oostzee.

Kaart Europa en Oostzee: CIA

Kaart Baltische staten Estland, Letland, Litouwen
Estland, Litouwen en Letland zijn de zogenoemde drie Baltische staten. Deze drie landen, die in 1991 onafhankelijk werden van de voormalige Sovjet-Unie, liggen aan de Baltische Zee, ook wel Oostzee genoemd.

Estland ligt in het noorden van het land ook aan de Golf van Finlsnd, ook wel de Finse Golf. Tussen Estland en Letland ligt de Golf van Riga.

Kaart Baltische landen Estland, Letland, Litouwen: CIA

Kaart Kattegat, Skagerrak, Sont
De Noordzee en Oostzee staan met elkaar in verbinding via het Kattegat, Skagerrak en de Sont, die tussen Denemarken en Noorwegen en Zweden liggen.


Noorwegen en Zweden
De onderstaande kaart toont Noorwegen en Zweden in 1905. De kaart is afkomstig van de Bibliothek allgemeinen und praktischen Wissens für Militäranwärter. Band I. Berlijn, 1905.

Kaart Noorwegen en Zweden, 1905

Kaart Noord-Europa uit 1539 van Olaus Magnus
De onderstaande historische zeekaart is de Carta Marina uit 1539 van Olaus Magnus.

De kaart wordt beschouwd als de eerste gedetailleerde kaart van de landen in Noord-Europa. Op de kaart staan ook verschillende zeemonsters afgebeeld.

Kaart Noord-Europa: Carta Marina (1539) van Olaus Magnus

Kaart Noord-Europa en Groenland

Kaart Noord-Europa en Groenland: CIA

Regio's Europa
Andere regio’s waarin de Verenigde Naties Europa indelen zijn West-Europa, Oost-Europa en Zuid-Europa.