zaterdag 30 november 2013

Kaart Noorwegen en Oslo - Vakantie Steden Natuur

Kaart Noorwegen staatkundig: CIA
Noorwegen heet officieel het Koninkrijk Noorwegen. Het is een land in Noord-Europa op het Scandinavisch schiereiland en telt 4.660.539 inwoners (2009). De hoofdstad is Oslo en de officiële talen zijn Noors (Bokmål, Nynorsk) en Samisch.

Noorwegen grenst in het noordoosten aan Rusland en Finland en in het oosten aan Zweden.

In het westen ligt het land aan de Noordzee en in het zuiden aan het Skagerrak. Aan de zuidkant van het Skagerrak ligt Denemarken.

In de jaren twintig van de 20e eeuw bezette Noorwegen Jan Mayen en kreeg het, in het Spitsbergenverdrag, de soevereiniteit over de Arctische archipel van Spitsbergen.

De Antarctische gebieden Bouvet, Peter I-eiland en Koningin Maudland (Dronning Maud Land) vallen onder Noors bestuur, maar horen niet tot het koninkrijk Noorwegen.

De Nationale feestdag van Noorwegen is op 17 mei. Dit is de dag waarop de grondwet van 1814 werd aangenomen.

Klimaat en toerisme
Het klimaat in Noorwegen vertoont sterke lokale verschillen. Dit is gedeeltelijk een gevolg van de grote uitgestrektheid in meridionale richting. Heel het land heeft wel geheel een boreaal vochtig klimaat.

In Noorwegen heerst langs de kust tot ongeveer 70° N.Br. een warm gematigd regenklimaat zonder uitgesproken droge periode.

Boven ongeveer 1.500 meter hoogte heerst in Noorwegen een toendraklimaat.

Noorwegen is sterk onderhevig aan de invloed van oceaandepressies. Deze geven vooral langs de westkust aanleiding tot een hoge frequentie van winden met een sterkte van 7 beaufort of meer, met veel bewolking en overvloedige neerslag.

Vakantie
Noorwegen is onder meer een populaire vakantiebestemming vanwege de prachtige natuur met de fjorden. De steden tellen tal van moderne en historische bezienswaardigheden.

Opmerkelijke bezienswaardigheden zijn de zogenoemde staafkerken, zoals die van Urnes en van Heddal. De staafkerk van Urnes staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In Oslo bevindt zich het Vikingskipshuset, waar opgegraven Vikingschepen worden tentoongesteld. Verder zijn in de hoofdstad onder meer het Munchmuseum, het Frammuseum, het Kon-Tiki Museum en de Vigelandpark-beeldentuin gehuisvest.

Het land biedt ook veel mogelijkheden voor de beoefening van de wintersport.

Kaart steden Noorwegen
Naast de hoofdstad Oslo zijn een aantal andere belangrijke steden in Noorwegen: Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Kristiansand, Hamar, Hammerfest, Alesund, Drammen, Fredrikstad, Kongsberg, Lillehammer, Narvik, Bodø.

Kaart Noorwegen steden:CIA

Kaart Oslo
Oslo is de hoofdstad en met ongeveer 590.000 inwoners (2010) de grootste stad van Noorwegen. Oslo is ook de naam van een provincie en een gemeente. De gemeente en provincie overlappen elkaar volledig.

Kaart Oslo: CIA

Kaart Noorwegen eilanden
Voor de kust van Noorwegen liggen tal van eilanden en schiereilanden.

Kaart Noorwegen eilanden

Kaart Noorwegen bevolkingsdichtheid en provincies
De meeste Noren wonen aan de westkust en het zuidoosten van het land. Het grensgebied met Zweden is het dunstbevolkt.

De onderstaande kaart toont de bevolkingsdichtheid per provincie in Noorwegen in 1971.

Kaart Noorwegen provincies en bevolkingsdichtheid: CIA

Kaart Noorwegen en Noorse Zee
De Noorse Zee ligt ten westen van Noorwegen, ten zuiden van de Groenland Zee en de Barentszzee, ten noorden van de Noordzee en Groot-Brittannië en ten oosten van IJsland.

Kaart Noorwegen en Noorse Zee: CIA

Kaart Noorwegen
Noorwegen grenst aan Rusland, Finland en Zweden. De hoofdstad van het Scandinaviche land is Oslo.

Kaart Noorwegen, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA

Zie ook:
Kaart Scandinavië