donderdag 4 juli 2013

Kaart IJsland en Reykjavik - Vakantie Noord-Europa

Kaart IJsland: CIA
IJsland is een eilandstaat in Noord-Europa met 306.694 inwoners (2009). De hoofdstad is Reykjavik en de officiële taal IJslands. Het land is het meest westelijk gelegen land van Europa.

IJsland ligt in het zuiden aan de Atlantische Oceaan, in het westen aan de Straat van Denemarken en in het noorden aan de Groenlandzee. De Groenlandzee is een gedeelte van de Noordelijke IJszee.

Vrijwel het hele eiland bestaat uit een plateau met een gemiddelde hoogte van 400 tot 800 meter. Hierop liggen een aantal schilden, tafelvormige verheffingen en vulkanische kegels.

Ongeveer 7% van de oppervlakte van IJsland bestaat uit laagland.

Het centrale deel van de hoogvlakte van het land, dat vrijwel niet bewoond wordt, bestaat voornamelijk uit lava- en gletsjervelden.

De vulkaankegel Öræfa-Jökull, met een hoogte van 2.119 meter, is het hoogste punt van IJsland.

Klimaat en vakantie
De zomers in IJsland zijn koel en de winters relatief mild als gevolg van de invloed van de Golfstroom en de iets koelere Groenlandstroom.

De warmste maand is juli, met temperaturen aan de kust van 9 tot 11 °C. De koudste maand is januari, in het zuiden 0 °C, in het noorden en oosten -2 °C tot -6 °C.

IJsland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer e prachtige natuur en het actieve vulkanisme met geisers.

Veel bezoekers trekken de het Nationaal Park Jökulsárgljúfur, het Nationaal Park Skaftafell, het Nationaal Park Snæfellsnes en het Nationaal Park Þingvellir.

Het Nationaal Park Þingvellir staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Uitbarsting Surtsey: foto NOAA
Ook het vulkanische eiland Surtsey staat op de Werelderfgoedlijst. Het eiland ligt voor de zuidkust en maakt deel uit van de Vestmannaeyjar. Het ontstond door een vulkaanuitbarsting van 17 november 1963 tot 5 juni 1967.

Beroemde geisers op IJsland zijn de Geysir en de Strokkur.

De IJslandse hoofdstad Reykjavik is een moderne stad. Het centrum is het sfeervolle plein Austurvoller.

De stad is het bestuurlijk, cultureel en educatief centrum van het land. In de stad zijn het nationaal museum en een natuurhistorisch museum gehuisvest.

Steden IJsland
Naast de hoofdstad Reykjavik zijn enkele andere grote plaatsen in IJsland: Akureyri, Keflavík, Selfoss, Ísafjörður, Egilsstaðir.

Bij Keflavik, ongeveer 40 kilometer van Reykjavik, ligt een internationaal vliegveld.

Kaart steden IJsland: CIA

Kaart IJsland
IJsland is een eilandstaat in het noorden van Europa. De hoofdstad is Reykjavik.

Kaart IJsland, steden, rivieren, wegen, topografie: CIA