dinsdag 29 november 2011

Kaart Groot-Brittannië en Londen, Wales, Noord-Ierland, Schotland

Kaart Groot-Brittannië; Wales, Engeland, Schotland: CIA
Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is een land in Noord-Europa met 61.113.205 inwoners (2009). De hoofdstad is Londen en de officiële taal is Engels.

Het Verenigd Koninkrijk omvat in totaal vier gebieden. Dit zijn Engeland in het zuiden, Schotland in het noorden, en Wales en Noord-Ierland in het westen.

Noord-Ierland grenst in het oosten aan de republiek Ierland.

Groot-Brittannië ligt in het westen aan de Noordzee en in het noorden aan de Atlantische Oceaan. In het zuiden ligt het aan Het Kanaal, in het zuidwesten aan de Keltische Zee en in het westen aan de Ierse Zee.

Groot-Brittannië valt volgens de statistische indeling van de Verenigde Naties onder Noord-Europa. Andere indelingen rekenen het land ook wel tot West-Europa.

Klimaat en vakantie
Groot-Brittannië heeft door de ligging, midden in de Noord-Atlantische Golfstroomdrift, een maritiem klimaat. Het klimaat wordt sterk overheerst door zuidwestelijke winden, die vochtige zeelucht aanvoeren.

Het land is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur en de vele bezienswaardigheden in de steden.

Steden in Groot-Brittannië
Naast de hoofdstad Londen zijn een aantal andere steden in Groot-Brittannië: Birmingham, Glasgow, Belfast, Bradford, Bristol, Cardiff, Coventry, Edinburgh.

Kingston upon Hull, Leeds, Leicester, Liverpool, Manchester, Sheffield, Stoke-on-Trent, Wolverhampton.

Kaart Groot-Brittannië: CIA