maandag 19 maart 2012

Kaart Sont tussen Denemarken en Zweden, Sontbrug

Kaart Sont tussen Denemarken en Zweden
De Sont is een van de drie zeestraten die het Kattegat, en daarmee de Noordzee, verbindt met de Oostzee. De Sont scheidt het eiland Seeland in Denemarken met de provincie Skåne in het zuiden van Zweden.

De zee-engte, in het Deens Øre Sund, in het Zweeds Öresund, ligt tussen het Deense eiland Sjælland en het Zweedse vasteland.

De zeestraat is ongeveer 100 kilometer lang en van 4 kilometer, tussen Helsingborg en Helsingør, tot 45 kilometer breed. De diepte van de Sont varieert van 6 tot 26 meter.

In de Sont liggen een aantal eilanden. De grootste eilanden zijn Saltholm en Ven.

Het is een van de drukst bevaren waterwegen in de wereld.

De havensteden Kopenhagen en Malmö liggen aan de Sont.

De Sont is altijd van groot strategisch belang geweest. Aan het smalste punt staan dan ook twee burchten, bij het Deense Helsingør is dat kasteel Kronborg. En in Zweden is dat Helsingborg.

Sontbrug
Sinds 1 juli 2000 is er een brug over de Sont, de Sontbrug, officieel de Øresundsbron, die Denemarken met Zweden verbindt.

De verbinding begint in Kopenhagen met een tunnel, en voert vervolgens via het kunstmatige eiland Peberholm naar een tuibrug tot aan het eindpunt aan de Zweedse kust, iets ten zuiden van Malmö.

De verbinding is 16 kilometer lang en geschikt voor weg- en spoorverkeer tussen Denemarken en Zweden.

De brug vormt de verbinding tussen de Deense stad Kopenhagen en de Zweedse stad Malmö.

De Sontbrug bestaat uit een spoorlijn met twee sporen en daarboven een weg met twee keer twee rijstroken.