zondag 16 juni 2013

Kaart Zweden en Stockholm, Kattegat, Skagerrak, Botnische Golf - Vakantie Skandinavië

Kaart Zweden, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA
Zweden heet officieel het Koninkrijk Zweden. Het is een land in Scandinavië in Noord-Europa met 9.059.651 inwoners (2009). De hoofdstad is Stockholm en de taal van het land is Zweeds.

Zweden grenst in het noordoosten aan Finland en in het noordwesten en westen aan Noorwegen.

In het oosten ligt het land aan de Botnische Golf, in het zuidoosten de Oostzee of Baltische Zee, en in het zuidwesten aan en het Skagerrak, het Kattegat de Sont.

Zweden en Denemarken zijn met elkaar verbonden door de Sontbrug.

In de Oostzee liggen de eilanden Öland en Gotland die ook tot Zweden behoren.

Het Zweedse parlement, de Riksdag, heeft sinds 1971 nog maar één kamer. Het parlement heeft 349 leden die elke vier jaar worden gekozen via een systeem van evenredige vertegenwoordiging.

Samen
In Zweden leven ruim 17.000 inheemse Samen, of Sami. Ze staan ook wel bekend onder de naam Lappen. Deze gemeenschap leeft voornamelijk van de rendierhouderij.

Bergen Zweden
De hoogste delen van Zweden liggen in het noordwesten. De Kebnekajse heeft een hoogte van 2.123 meter, de Sarektjåkko 2.090 meter, de Pårtekajse 2.102 meter, de Akavare 2.013 meter en de Sulitjelma 1.914 meter.

Deze toppen maken deel uit van een tijdens de Caledonische plooiingsperiode gevormde gebergteketen.

Rivieren
Een aantal lange rivieren in Zweden zijn de Norrström, Dalälven, Ljusnan, Ljungan, Indalsälven, Ångermanälven, Ume älven, Skellefte älven, Pite älven, Lule älven, Kalix älven, Torne älven.

Klimaat en vakantie
Zweden behoort tot het Noord-Atlantische klimaatgebied. Het klimaat wijkt echter af van dat van Noorwegen. De regenval is minder groot, omdat het land in de regenschaduw van de Noorse bergen ligt.

De winters zijn er kouder en de zomers warmer dan in Noorwegen. Toch bereiken de door de Golfstroom verwarmde winden vrijwel het gehele land en vooral het zuiden, dat een uitgesproken zeeklimaat heeft.

De gemiddelde jaartemperatuur varieert met de geografische breedte.

Zweden is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de meren, de stranden aan de kust en bezienswaardigheden in de steden.

Steden Zweden
Naast de hoofdstad Stockholm zijn belangrijke steden in Zweden: Göteborg, Helsingborg, Karlstad, Lund, Malmö, Örebro, Sundsvall, Umeå (grootste stad van Norrland), Uppsala, Visby.

Kaart  Zweden, steden: CIA

Provincies Zweden
Zweden is onderverdeeld in 25 provincies, zogenoemde län, die gebaseerd zijn op overeenkomsten in cultuur, geschiedenis en geografische ligging.

De 25 Zweedse provincies zijn: Bohuslän, Blekinge, Dalarna, Dalsland, Gotland, Gästrikland, Halland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lapland, Medelpad.

Norrbotten, Närke, Skåne, Småland, Södermanland, Uppland, Värmland, Västmanland, Västerbotten, Västergötland, Ångermanland, Öland en Östergötland.

Kaart provincies Zweden

Kaart Zweden, provincies, steden: CIA

Kaart Zweden, steden, meren, rivieren, provincies: EU

Kaart Zweden
Zweden grenst aan Noorwegen en aan Finland. Het Scandinavische land ligt aan de Botnische Golf, de Oostzee of Baltische Zee, het Skagerrak, het Kattegat en de Sont.

Het land is via de Sontbrug verbonden met Denemarken. De hoofdstad is Stockholm.

Kaart Zweden, steden, rivieren, meren, topografie: CIA

Kaart Zweden

Kaart Zweden reliëf en topografie

Kaart Zweden topografie, reliëf

Zie ook:
Kaart Scandinavië