zaterdag 16 februari 2013

Kaart Finland en Helsinki, Scandinavië

Kaart Finland, wegen, meren, steden
Finland heet officieel de Republiek Finland. Het is een land in Noord-Europa op het Scandinavisch Schiereiland met 5.250.275 inwoners (2009). De hoofdstad is Helsinki en de officiële talen zijn Fins en Zweeds.

Finland grenst in het noorden aan Noorwegen en Zweden en in het oosten aan Rusland.

In het zuiden wordt Finland gescheiden van Estland door de Finse Golf. In het westen ligt het land aan de Botnische Golf en in het zuidwesten aan de Oostzee.

Finland telt 188.000 meren. Het grootste meer is het Saimaameer.

Tot Finland behoren ook de Ahvenanmaa (Ålandeilanden) met een oppervlakte van 1.528 km2, en ongeveer 25.000 inwoners. De hoofdstad van de Ahvenanmaa is Mariehamm.

De Finse kust is een typische scherenkust, vooral in het zuidwesten. Scheren zijn door het ijs glad geslepen rotseilanden, waarvan Finland er ongeveer 30.000 telt.

Finland werd na de Russische revolutie in 1917 een zelfstandige staat. Het Finse parlement heeft één kamer met 200 leden. Elke vier jaar zijn er verkiezingen.

Meren Finland
Door de landijsbedekking, desintegratie van het rivierstelsel door glaciale erosie en sedimentatie, telt Finland een zeer groot aantal meren. Dit zijn er ongeveer 55.000 die bijna 10% van het grondgebied beslaan, en verder moerassen en venen.

De grootste meren zijn het Saimaamerencomplex, het Päijänne- en het Inarimeer, elk met ruim een oppervlakte van 1.000 km2.

Klimaat en vakantie
Finland kent in verhouding tot zijn noordelijke ligging klimaat met warme zomers en strenge winters. Dit komt mede door de nabijheid der Noordelijke IJszee met de temperende invloed van de Golfstroom.

De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt voor Zuid-Finland 5 tot 3 °C tegen 4 tot 1 °C in het binnenland en –1 tot 3 °C voor Lapland. In juli kan het kwik boven 30 °C stijgen, maar in de winter onder –30 °C dalen.

Belangrijke toeristische trekpleisters in Finland zijn de meren, de kust, de steden en de wintersportgebieden.

Bezienswaardigheden in de natuur die bij toeristen in trek zijn, zijn verder het scherenlandschap van de archipel van Turku, de nationale parken, het merengebied Saimaa en de Ålandeilanden in de Oostzee.

Steden Finland
Grote steden in Finland zijn naast de Hoofdstad Helsinki: Joensuu, Jyväskylä, Kotka, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Rovaniemi, Tampere, Turku, Vaasa.

Kaart steden Finland: CIA

Kaart Finland
Finland grenst in het oosten aan Rusland en in het noorden aan Noorwegen en Zweden. Het land ligt in het westen aan de Botnische Golf en in het zuidwesten aan de Oostzee. De Finse Golf scheidt Finland in het zuiden van Estland.

Kaart Finland, steden, wegen, spoorwegen, rivieren, meren: CIA

Kaart Finland reliëf: CIA

Kaart Finland, provincies, steden: EU


Zie ook:
Kaart Scandinavië