zaterdag 22 december 2012

Kaart Faeröer en Tórshavn

Kaart Faeröer: CIA
Faeröer is een eilandengroep in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. De archipel is een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken en telt 49,267 inwoners (juli 2011). De hoofdstad is Tórshavn en de officiële talen zijn Faeröers en Deens.

Faeröer ligt in de driehoek die Schotland, Noorwegen en IJsland vormen. Ten noorden en ten westen van de archipel ligt de Noorse Zee.

De archipel ligt 320 kilometer van het vasteland van Schotland, 450 kilometer van IJsland en 990 kilometer van Denemarken.

De hoofdstad Tórshavn ligt op Streymoy, het grootste eiland van de archipel. Dit eiland is met een brug verbonden met Eysturoy. het op een na grootste eiland.

Het hoogste punt van de eilandengroep is met een hoogte van 882 meter de Slættaratindur op het eiland Eysturoy.

Faeröer bestaat uit 21 eilanden. De grootste eilanden zijn Streymoy (Deens: Strømø), Eysturoy (Østerø), Vágar (Vågø), Sudhuroy (Syderø), Sandoy (Sandø).

De eilanden zijn hier en daar alleen door nauwe zeestraten van elkaar gescheiden en staan onder invloed van een sterke getijdenwerking. De eilanden hebben vaak fjorden met steile wanden.

Belangrijk vervoer tussen de eilanden vormt de scheepsvaart. Daarnaast zijn verschillende eilanden met bruggen en tunnels verbonden.

Belangrijke middelen van bestaan zijn de visserij en de schapenteelt.

Klimaat en vakantie
Faeröer kent een subarctisch-maritiem klimaat. Dit is een relatief zacht en regenrijk klimaat dat onder invloed staat van de maritieme ligging van de archipel. De winters zijn mild en de zomers koel.

Steden Faeröer
Naast de hoofdstad Tórshavn zijn een aantal andere plaatsen op Faeröer: Klaksvík, Leirvík, Vestmanna.

De Luchthaven Vágar ligt op het eiland Vágar.

Kaart Faeröer, steden, eilanden: CIA