zaterdag 17 november 2012

Kaart Europa - Noorse Zee

Kaart ligging Noorse Zee
De Noorse Zee is een zee in het noordwesten van Europa. De zee heeft een oppervlakte van ongeveer 1.383.000 vierkante kilometer en een gemiddelde diepte van 2.000 meter. Landen aan de Noorse Zee zijn Noorwegen en IJsland.

De Engelse naam voor de zee is Norwegian Sea, de Noorse naam luidt Norskehavet.

In het noorden grenst de Noorse Zee aan de Groenland Zee en de Barentszzee, in het zuiden aan de Noordzee en in het zuidwesten aan de Atlantische Oceaan, waarvan de zee een binnenzee is.

In de Noorse Zee ligt het eiland Jan Mayen dat tot Noorwegen behoort. Ten zuiden van de zee liggen de Shetland-eilanden, die bij Groot-Brittannië horen, en de Faeröer-eilanden, die bij Denemarken horen.

In het uiterste noorden ligt Spitsbergen, een eilandengroep die bij Noorwegen hoort.

Door de Noord-Atlantische Golfstroom is de temperatuur van de zee relatief stabiel en warm. Daardoor is de Noorse Zee het hele jaar vrij van ijs.

De Noorse Zee zorgt er ook voor dat de winters in Noorwegen mild zijn vergeleken met andere plaatsen die op dezelfde breedtegraad liggen.

De kust van de zee, met de vele fjorden, werd tijdens de laatste ijstijd gevormd. Grote gletsjers, die enkele kilometers hoog waren, duwden tegen het land waardoor de fjorden werden gevormd.

Onder de Noorse Zee liggen grote olie- en gasvoorraden. Langs de kusten van de zee liggen rijke visgronden.